Na de droogstand is het eindelijk zo ver! De koe krijgt een kalfje!!
Spannende tijd voor dier en boer! Word het een stier of een vaarsje? Zal alles goed gaan?

De boer houd het moederdier goed in de gaten, neemt haar temperatuur op, checkt slijmvliezen, de temperatuur van haar oren en haar algehele conditie. Er liggen vele gevaren op de loer naast het afkalven zelf..

Gevaar bij afkalven: #1 Slepende melkziekte / Ketose

Een koe kan slepende melkziekte (ook wel ketose genoemd) krijgen. Dat ontstaat doordat de koeien na het afkalven te weinig voer opnemen ten opzichte van de melk die ze produceren. Ze heeft meer energie nodig dan ze opneemt en raakt in een negatieve energiebalans.

Wil je meer weten over ketose? klik HIER!

Gevaar bij afkalven: #2 Baarmoederontsteking / Endometritis

Baarmoederontsteking komt doordat na het afkalven de baarmoedermond nog open staat, daardoor kunnen er bacterien in de baarmoeder komen. Door die bacterien onstaat er een ontsteking. Vaak kun je deze snel zien en vaak ook ruiken. De boer kan dan snel handelen en haar ”opzuiveren”. De koe word dan behandeld en voelt zich snel beter! Hoe sneller de boer de problemen ziet, hoe minder schade er is veroorzaakt. Ziet de boer de ontsteking pas laat dan kan de koe onvruchtbaar worden.

Wil je meer weten over Endometritis? klik HIER!

Het afkalven!

Omdat een koe een kuddedier is, staat de koe vaak in een afkalfstal die uitzicht heeft op de andere koeien. Dit zorgt ervoor dat ze privacy heeft maar wel stressvrij is, omdat ze haar soortgenoten kan zien. Om problemen na het afkalven te voorkomen, zorgt de boer voor goed hygiëne in de afkalfstal en werkt hij met ontsmette en schone materialen. Dit is het begin voor de nieuwe lactatie van de koe en de start van het leven van het kalf! Ook hier geldt: Een goed begin, is het halve werk!