Vrolijk! Vrolijk word ik van jullie! En eigenlijk ook onwijs trots! Want eigenlijk zijn jullie toch gewoon hartstikke gek!

 JA!  Ik heb het over jullie Boerinnen van Nederland en (ver) daarbuiten!

Ik durf hardop te zeggen dat deze sector de meest sociale sector is die er bestaat! De passie, saamhorigheid, de diepgewortelde liefde voor het vak, jullie dragen het elke dag vol enthousiasme uit! Elke dag maar weer! Ondanks de kritiek, lage prijzen en andere problemen die bij onze prachtige sector komen kijken. Jullie staan er elke dag! Soms achter jullie eigen boer, soms staan jullie alleen voorop!

De problematiek.

De problemen kunnen we niet zo snel oplossen (als we zouden willen) maar wel de manier van hoe we ermee om gaan. Generaties zijn we verbonden aan het bedrijf en tegenwoordig word de andere kant van het verhaal steeds groter. Mensen hebben kritiek op de manier van werken, het dierwelzijn en er zijn trends ontstaan in wereld van voeding. De prijzen die we krijgen voor de melk zijn gekelderd maar we staan wel elke dag garant voor de hoge kwaliteit. Want dat is waar de Nederlandse boeren zo ongelooflijk sterk in zijn!

Kritiek.

Op Facebook lees ik regelmatig reacties van mensen die kritiek hebben. Dit is vaak niet eens onderbouwd maar uit emotie geschreven. Ik moet dan soms best een aantal keer slikken. En denk dan na: kan ik hier op reageren (op een nette manier), staan deze mensen open voor uitleg of moet ik heel snel verder gaan met waar ik mee bezig was? Verdrietig word ik, als ik reacties lees met doodwensingen aan het adres van dan de boeren. Echt waar.. ik heb reacties gelezen als: ”Alle boeren moeten ze afmaken, Boeren verkrachten dieren, Wat een zieke mensen zijn die boeren, Boeren zijn de meest egoïstische dierenbeulen die er zijn” Dit zijn letterlijke citaten van social media. Hoe gaan we hiermee om? Wat kunnen we er mee?
Mijn mening: Ik denk niet zo heel veel. Het enige wat we kunnen doen is onze passie uitdragen, mensen informeren en voorlichten. Vol goede moed en opgeheven hoofd verder gaan. Want diep in ons hartje weten we dat we wel goed bezig zijn, dat we elke dag vol passie onze dieren verzorgen en onze verantwoording nemen.

Boerinnen zijn een sterke schakel!

Er komen steeds meer vrouwen in de sector en zij spelen een steeds grotere rol! Zij vormen een team met hun partner, zijn de basis voor het gezin en vaak daarnaast zelf nog ondernemer. Een duizendpoot die alles kan relativeren. Niet alleen in het prive leven zijn zij belangrijk. In de sector zijn ze onmisbaar! Vele fanatieke boerinnen zijn actief op (social) media. Ze spelen een grote rol in de verbetering van het imago. Er zijn verschillende plekken op social media waar we onze krachten bundelen! Er is zelfs een Facebookgroep waarop we elkaar helpen met spullen en diensten, er is een Facebook groep waar we samen kunnen praten over onze dagelijkse dingen met andere boerinnen en er is een fantastische Facebook groep waar alle koeien liefhebbers hun mooiste foto’s delen en hun passie uitdragen.

En dat is juist wat deze sector zo ongelooflijk sterk en hecht maakt. Saamhorigheid! Samen staan we sterk!

Boerin met kalf