Op’t erf van.. geeft ondernemers de kans om over hun bedrijf of over een ander (agrarisch) onderwerp te schrijven. Heb je een vraag, opmerking of wil je iets toevoegen aan een artikel? Reageer dan gewoon onder de blog op de website. Vandaag is Gerard aan het woord!

Hallo, ik ben Gerard de Jong ben 21 jaar oud en opgegroeid in een gewoon burgergezin. Maar toch trok het boerenvak mij enorm aan, ik ben de opleiding veehouderij niv. 4 gaan doen, en was daarbij werkzaam via het AB.

Sinds eind zomer 2015 draai ik mijn eigen bedrijf met Jerseykoeien. Dit is in vorm van een Sharemilking, Iemand anders is de financierder van het bedrijf. Maar ik ben de uiteindelijke boer op het bedrijf. Om deze droom waar te maken ben ik wel vanuit het midden van het land naar het westen verhuist. Maar als ik op deze manier mijn droom waar kan maken?

We melken dus Jerseykoeien het is een weinig gezien ras in Nederland. Onze koeien zijn vanuit Denemarken geïmporteerd. Het voordeel van een Jersey koe is nietop 't erf van.. Gerard de hoeveelheid melk, ze geven minder liters als de gangbare Holstein koe, het voordeel zit hem in de gehaltes in de melk, het vet en eiwit. Dit is fors hoger als van een Holstein koe vet wel 2% en eiwit ongeveer 1% meer. Onze koeien zijn ook een stuk kleiner, bijna de helft. Ook eten ze minder voer en uiteraard produceren ze dan ook minder mest. Als je de gehaltes in de melk terugrekend naar wat een Holstein produceert zouden ze gemiddeld bijna net zo veel melk produceren. Dat is dus met minder melk, minder voer, en minder mest net zoveel geld aan melkopbrengst.

Ik heb zelf geen werk op het land, daardoor kan ik al mijn tijd en aandacht besteden aan onze 140 koeien. Ze worden twee keer op een dag gemolken in een 2×6 visgraatstal. Dit betekend dat er aan twee kanten zes koeien staan. Dus twaalf koeien tegelijk. De koeien staan schuin zodat vanaf de zijkant de melkstellen aangesloten kunnen worden. Tijdens het melken worden de koeien voorzien van een paar kilo brok die ze maar wat graag lusten. Ze kunnen verder de hele dag eten van een gemengd rantsoen van gras en mais, met nog wat lekkere producten aan het voerhek.

De koeien zijn erg nieuwsgierig, ze komen allemaal naar je toe en halen graag hun tong een keer langs je op. Maar tijdens het melk of andere dingen kunnen ze ook erg vervelend zijn en hebben ze zeker hun eigen willetje!

Ik hoop jullie met mijn verhaal wat te hebben kunnen vertellen over Jersey koeien en te laten zien dat als je niet op een boerenbedrijf bent opgegroeid er zeker kansen zijn om zelf een boeren bedrijf te kunnen besturen. Als je maar wil!