Op dit moment is het (niet meer) tropisch warm in Nederland, een mooi moment om na te denken voor wanneer dat wel aan de orde is! Hittestress is namelijk een belangrijk aandachtspunt in de zomer! Het kan de dieren flink kwellen!

Hittestress: Meer dan alleen temperatuur!

Hittestress bij koeien

gevolgen hittestress

Hittestress word niet alleen veroorzaakt door (lucht)temperatuur, maar ook door luchtvochtigheid en gebrek aan beschutting (zonlicht) en ventilatie. Vooral Staldieren kunnen er behoorlijk last van hebben. Vanaf 22 °C  heeft de koe minder zin om te eten en gaat de voeropname (tot wel 25%!) achteruit. Hittestress heeft ook invloed op de activiteit, de melkproductie en de algehele gezondheid. Doordat de koe niet meer zo actief is komt ze minder van haar plaats, drinkt minder, eet minder en valt daardoor dus in lichaamsgewicht af. Wanneer zij minder energie krijgt, zal de productie ook dalen. In het ergste geval blijft deze daling gedurende een langere periode aanhouden.
Wanneer er een normale temperatuur is, kan de koe haar lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden houden door te zweten en te hijgen.

De gevolgen!

Doordat de koe (in extreme hitte) tot wel 20/25 liter waterdamp kan produceren is ventilatie erg belangrijk!
Wanneer een koe last heeft van hittestress zal ze sneller gaan ademen en meer drinken. Haar lichaamstemperatuur zal stijgen en ze zal minder rusten. Omdat ze al haar energie nodig heeft om zich te koelen neemt haar weerstand uiteindelijk ook af, met alle gevolgen van dien. (denk hierbij aan vruchtbaarheid, uierontstekingen, lebmaag verdraaiingen enz.) Neemt de lichaamstemperatuur toe tot een graad of 42 dan kan dat zelfs de dood tot gevolgen hebben.

Tips om hittestress tegen te gaan.

De gevolgen van hittestress kunnen wekenlang aanhouden doordat zij flink in productie en voeropname is gezakt.

Hittestress koeien douche

Photo by: Sylvia Wright

Het duurt langer voordat ze hersteld is. De boeren kunnen een paar dingen doen om het aangenamer te maken voor de dieren.

  • Voldoende ventilate
  • voldoende drinkplaatsen/water
  • Voldoende schaduw
  • En in het meest ideale geval: een verneveling/ douche

Ikzelf heb ook een koeiendouche gezien die gemaakt was van een stijgerbuis (of pvc buis) met gaatjes of een tuinslang met gaatjes. De koeien stonden hier bij extreem weer graag onder. Zorg wel dat de koeien er niet bij kunnen! De douche helpt ook gelijk tegen vervelende insecten!