Een koe heeft geen hoeven maar klauwen. De gezondheid daarvan is misschien wel het belangrijkste punt voor een melkveehouder. Productie, blije koeien en werkplezier staat of valt bij klauwgezondheid. Een koe met zere voeten wil niet opstaan of lopen naar het voer, het water en de massageborstel. Zij zal steeds verder aftakelen, daarom is een goede plan van aanpak belangrijk. Welke 5 taken voert een veehouder uit? Dat heb ik uitgelegd in deze blog.

Klauwproblemen kunnen door meerdere factoren ontstaan. Het kan een voedingsprobleem zijn, ontstaan door een beschadiging, verdraaiing of (gebrek aan) periodieke controle. De 5 tips die ik mee wil geven zijn.

#1 Klauwgezondheid & Kwaliteit

De meeste boeren bekappen hun koeien z’n 2 a 3 keer per jaar preventief. Zo blijven de klauwen mooi van vorm en worden ze allemaal gecontroleerd. Soms doet de veehouder dit zelf of hij laat de klauwbekapper komen. Door goed op de koeien te letten en het voer goed aan te passen kun je de kwaliteit van de klauwen sturen. Meestal gaan de koeien ook door een voetbad met middelen die zorgen dat de klauwen ontsmet en gehard worden. Wanneer deze goed gebruikt word kan dat veel verschil opleveren.

#2 Klauwgezondheid & Belasting

De boer zorgt ervoor dat de ondergrond van de stal vrij is van oneffenheden, steentjes of uitsteeksels zodat de koeien veilig kunnen lopen. Wanneer de koe een goede ondergrond heeft zal dit voor rust in het koppel zorgen en minder klauwproblemen. Het is erg belangrijk dat de koe op tijd kan liggen en dus voldoende plaats heeft.

#3 Klauwgezondheid & Ingrijpen

Het is belangrijk dat de boer de huisvesting, voeding, het stalklimaat en het management in de gaten houd. Wanneer er problemen zijn, moet hij vroeg ingrijpen om schade te voorkomen.

#4 Klauwgezondheid & aantasting

De omgeving heeft veel invloed op de klauw. Wanneer de omgeving vochtig en vies is zal de klauw zachter worden en vatbaarder voor ziektes. De klauwen blijven het best op een schone droge ondergrond.

#5 Klauwgezondheid & controle

De boer moet op zijn hoede blijven en de dieren voortdurend controleren op meerdere factoren. Door de bezoeken van de veearts, voorlichters en/of stagiaires is de kans op bedrijfsblindheid een stuk minder. Soms sluipen problemen heel klein binnen maar hebben achteraf grote gevolgen. De boer moet dus altijd erg kritisch zijn op zijn management en dieren.

Wist je trouwens dat er een Nederlands Klauw Gezondheids Centrum (NKGC) is? Voor de website klik HIER!