Lammerperiode in New Zealand!

Vandaag precies een maand geleden nam ik afscheid van het thuisfront. Op weg naar mijn grootste avontuur tot nu toe. 6 maanden met mijn rugzak op pad. Het was een hele stap: ontslag nemen, vervanging regelen voor alle dieren thuis, administratie, tickets en visums regelen. En naast dat alles ben ik ook pas sinds 1 mei aan het bloggen gegaan. Als ik terug kijk op het hele traject ben ik er nu al veel wijzer van geworden en mijn motto: ”Komt wel goed!” is toepasselijker dan ooit.

New Zealand.

Na een lange reis met 2 overstappen aangekomen in Auckland. Vanuit daar zelf met het openbaar vervoer naar Hamilton gegaan waar ik Willem zou ontmoeten. De eerste 3 weken was de vader van Anniek er nog en dat was heel gezellig. Het is trouwens ontzettend fijn dat Anniek en ik het heel goed met elkaar kunnen vinden en elkaar enorm goed aanvoelen en aanvullen met werk en daar buiten. Maakt het allemaal een stuk makkelijker. Ik vind Anniek heel dapper dat ze op haar 19e(!) zomaar naar New Zealand gaat voor een jaar! Ze heeft nog niet eerder met geiten gewerkt maar wel met schapen. Ik kan haar veel leren over de geiten en zij mij voornamelijk over het bekappen van de geiten. Dat had ik nog nooit eerder gedaan en zij wel.

De lammerperiode.

We werken op het bedrijf met 4 Pins (potten zoals ze in NL zeggen) een 1e melk groep, 2e melkgroep, Colostrums lammetje(eerste 3 melkingen na aflammeren, dus biest geiten) en de droge dieren die nog moeten aflammeren. Er waren dagen bij van 30 lammeren op een dag. Nu is het wat rustiger omdat we de grootste piek hebben gehad. Mijn verantwoording lag voornamelijk bij de opfok en de lammerafdeling. Eerst zetten we ze in kleine groepjes, vanuit daar selecteer ik de grootste/ fitste uit voor het groepshok waar ze aan de automaat gaan. De eerste groep doet het fantastisch! De 2e is echter een ander verhaal. De lammeren zijn vrij klein, komen wat moeilijker op gang en er zijn er nog een aantal aangekocht vanuit de andere locatie. Dit zorgt mede voor een dipje in de weerstand. Gelukkig is het bij een beetje diarree gebleven en zijn ze nu weer hard aan het groeien. Al met al dus niks te klagen deze lammerperiode! Na deze groep komen trouwens de ”kids” dat zijn 1e worps geiten.

De dagplanning tijdens de lammerperiode

5:15 De wekker!

5:30 klaarstaan voor vertrek (het bedrijf ligt een 50m verderop)

5:45 Anniek haalt de geiten op. Willem en ik beginnen met de eerste ronde melken.

Wanneer Anniek terug is met alle dames, gaat Willem het eerste rondje door de stal om opfok lammeren te selecteren. Wanneer Willem terug is, kan ik van start. Ik neem de gemolken dames mee terug, wissel ze om en ga naar de lammerafdeling. Daar vul ik alle bakken, maak ik de automaat schoon, controleer ik alle lammeren, ruim ik op en als ik tijd over heb ga ik de verse moeders vangen. (meestal doen Anniek en ik dat samen.)

9:15 Ontbijt! (boterham hummus, eieren met bacon of honey puffs is het meestal)

10:15 verse moeders halen, controle rondjes doen, dagplanning afwerken (bekappen, onderhoud, nek kettingen omdoen, lammerafdeling opruimen en controleren, schoonmaken, lammeren aan de spenen zetten enz.)

13:00 Lunch! afhankelijk van de drukte zijn we tot 14:30 vrij.

14:30 alle nieuwe moeders verzamelen (en in de colostrums pin zetten met een mooie blauwe datum op hun achterwerk), de lammeren de fles geven, uitselecteren, bakken vullen, scraping (het schoonschuiven van paden en de voerplaat)

16:00 melktijd! Anniek en Willem melken de geiten. Ik ga verder met de lammerafdeling.

18:00 meestal einde werktijd en degene die kookbeurt heeft kookt.

De tijd vliegt!

Ondanks dat de eerste maand voorbij is, voelt het alsof ik er pas net ben. Ook het besef dat ik echt aan de andere kant van de wereld ben is er (nog) niet echt. Dat komt misschien ook omdat het zo druk is met de lammerperiode en ik nog teksten schrijf, blog en social media bijhoud. En we hier in huis meestal Nederlands praten aangezien Anniek en Willem 2 echte Friezen zijn. (ja er word zelfs Fries gepraat, de hond luistert naar Fries, er worden Friese liedjes gezongen en ik weet zelfs wat pompebledde?! zijn!) Gelukkig galmt hier ook nog Guus Meeuwis en BZB door de keuken heen!