Management.. Het klinkt zo makkelijk: ”Ik manage een melkveebedrijf met 120 (procross) koeien”. Want het zijn immers koeien die geen weerwoord kunnen geven en je bepaalt als boer of manager alles zelf. Of je nu koeien, geiten, kamelen of een bedrijf met mensen moet managen.. het komt altijd aan op 4 punten! Benieuwd? Lees snel verder!

Om maar met de deur in huis te vallen: Managen betekend een planmatige en doelgerichte aanpak volgen. Wil dat zeggen dat je je strak vast moet houden aan een plan? Nee! Je moet namelijk jezelf vaak controleren om te kijken of je plan nog wel het juiste plan is en of het de gewenste resultaten levert. Volg deze 4 stappen en het komt helemaal goed met je plan!

#1 Management: Zo ga ik het doen – Het plan!

Alle ideeën starten met een plan. Je plan baken je af met de SMART regel

Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
Meetbaar – Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
Acceptabel – Is deze acceptabel voor de doelgroep en/of het management?
Realistisch – Is het doel haalbaar?
Tijdsgebonden – Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

#2 Management: Uitvoering van het plan – Doen!

Een plan is niets waard zonder uitvoering! Als je plan goed uitgewerkt is geeft dit rust tijdens de uitvoering. Geef de uitvoering de tijd en raak niet meteen in paniek wanneer het niet meteen lukt of het gewenste resultaat geeft. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Volhouden dus!

#3 Management: Wat zijn de resultaten? – Controle!

Heb je het plan uitgevoerd en heb je het even volgehouden? Dan is het nu tijd om je resultaten te bekijken. Is je plan gelukt? Hoe gaat het? Zijn er dingen die je graag anders wil doen? Wil je doorgroeien? en welke ervaringen heb je?

#4 Management: Doorgaan of aanpak veranderen? – Beslissen!

Je hebt je plan gemaakt, uitgevoerd en je hebt jezelf gecontroleerd! Je zit nu in je laatste fase. Ga je door met deze aanpak? Of ga je hem aanpassen? Met je huidige ervaring kun je je plan optimaliseren.

Ben je even de weg kwijt? Loop gewoon deze stappen nog eens door!

Wil je graag hulp d.m.v. werkbladen? kijk dan eens op deze site!