Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Guus Lammers 20 jaar en nu 2 jaar volledig werkzaam als Bedrijfsverzorger bij AB Oost wat staat voor Agrarische Bedrijfsverzorging. Zoals u hier uit al raden kunt ben ik zelf geen boer maar werkzaam bij meerdere bedrijven. Ik ben bij ons in de familie de enige wie iets met de agrarische sector heeft dit heb ik van mijn opa, het heeft dus een generatie overgeslagen haha!

Mijn dag op het moment.

Mijn dag begint zoals het nu is ( ik werk bij meerdere boeren dus dit kan zo veranderen) om 6 uur waarna ik na de wekker 2 keer uitgeslagen heb even de slaap uit mijn ogen wrijf en in de auto stap om te gaan melken. Ik werk nu op een bedrijf met 80 koeien en 80 stuks jongvee, dit is vrij veel jongvee maar een deel gaat weg voor de export naar Rusland of Egypte. Ik melk hier in een 2×6 visgraat van Delaval dit wil zeggen dat aan beide kanten 6 koeien tegelijk kunnen worden gemolken (foto1). Daarna gaan we door met het dagelijkse werk wat zeggen wil voer halen jongvee verplaatsen en een hele hoop meer. Meestal is het redelijk rustig maar in de oogstperiode is het flink aanpakken, dat vind ik het mooie van het vak. Er zijn dan dagen genoeg dat ik alleen thuis kom om te slapen en vervolgens weer verder ga. Een veelgehoorde opmerking is dan: dan had je maar een vak moeten leren. Waarop ik dan antwoord, dat heb ik ook gedaan en het mooiste vak wat er is!

Het werk als bedrijfsverzorger.bedrijfsverzorger Guus

Aangezien ik voor AB werk ben ik ook wel eens met varkens of kippen bezig, 3 weken terug heb ik bijvoorbeeld bij een boer geholpen met biologische kippen, daar waren de kippen er uit en moest alles worden schoongemaakt en klaar gemaakt voor de volgende ronde. U kunt dus wel zeggen dat mijn werk zeer gevarieerd is en daar ben ik erg blij mee. De meeste van mijn collega’s hebben net als ik erg gevarieerd werk, en dat is ook het grote voordeel van een hoop collega’s als je zelf verhinderd bent is er altijd iemand om je werk op te vangen.

Wat ik hierna ga doen.

Zoals ik al zei, ben ik 20 en al 2 jaar aan het werk. Dit betekent dus ook dat ik voor school geen buitenland stage heb gedaan, en dat heb ik altijd al erg graag willen doen. En de oplossing hiervan vond ik in Maaike, eerst zou ik zelf naar Canada gaan maar dat is hellaas niet doorgegaan, toen kwam Maaike dat ze nog een reismaat zocht, en 1 en 1 is 2 dus is het geregeld. Eind juni vertrek ik samen met Maaike naar New Sealand waar ik net als haar eerst 3 maand ga werken, en daarna 3 maand rondreizen.

Allemaal bedankt voor het lezen! Ik hoop dat jullie nu een idee hebben wat het betekent om voor ab te werken,

Groeten Guus Lammers