Dat de meningen over de veehouderij verschillend zijn, is al lang duidelijk. Er komt steeds meer (sociale) druk op de sector. Er is geen 1 sector waar zoveel verschillende belanghebbende bij zijn als bij de sector landbouw en veehouderij. Dat is een feit. Echter stond ik deze maand echt wel even heel raar te kijken toen ik DIT artikel las wat op 7 juli 2016 is gepubliceerd: ”Omwonenden veehouderijen hebben meer last van luchtwegen” En prompt daarna op 18 juli 2016:

GGD roept op geen huizen of scholen meer te bouwen in de buurt van veehouderijen.

”De GGD Brabant Zuidoost roept op geen huizen, scholen of kinderdagverblijven meer te bouwen in de buurt van veehouderijen. Die oproep doet de GGD Brabant Zuidoost naar aanleiding van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar gezondheid en veehouderij. Dit meldt Eindhovens Dagblad.
Tijdens een informatiebijeenkomst over gezondheid en veehouderijen vorige week in Asten bleek dat de GGD van mening is dat nieuwe huizen, scholen of kinderdagverblijven niet meer gebouwd moeten worden in de buurt van veehouderijen. Districtsmanager Pim Lamers van de GGD en onderzoeksleidster Kitty Maassen van het RIVM pleiten voor het nemen van directe maatregelen. Zij willen vervolgonderzoek niet meer afwachten. Welke maatregelen precies genomen moeten worden, laat de GGD over aan de politiek.
Uit het onderzoek van RIVM blijkt dat mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij vaker last hebben van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten. Hun longfunctie neemt met 2 tot 5 procent af.”

Veehouderij: Stof koeien en geiten beschermt tegen astma.

En dan staat me opeens bij dat ik ooit een artikel heb gelezen dat het juist een verbetering is dat crèches steeds vaker op boerderijen zijn. En ja daar vond ik het artikel gepubliceerd op 3 september 2015 om 20:12:
”Stof koeien en geiten beschermt tegen astma

Kinderen die opgroeien op een boerderij met koeien of geiten – of daar veel komen – zijn beter beschermd tegen astma en allergieën.
Onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen blootstelling aan ‘boerderijstoffen’ en deze aandoeningen en ze ontdekten ook hoe dit in zijn werk gaat.
Hoewel dit onderzoek een vaccin tegen astma een stap dichterbij brengt, duurt het nog zeker vijf jaar, maar waarschijnlijk eerder tien jaar, voordat dit er daadwerkelijk is. Dat heeft Bart Lambrecht van het Erasmus MC in Rotterdam laten weten.
Veertien onderzoekers van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent zijn betrokken bij het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

A20
Het was al langer bekend dat kleine kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Nu blijkt dat het te maken heeft met het eiwit A20.
Boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit effect wordt veroorzaakt door A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof.
Volgens Lambrechts gaat het specifiek om ‘traditionele’ boerderijen, met koeien en geiten. Bij bijvoorbeeld varkens is het effect veel minder.

,,Het is belangrijk dat kleine kinderen dicht contact hebben. In Nederland zijn tegenwoordig al crèches op boerderijen”, zegt Lambrecht. ,,Een goede ontwikkeling.”

Weet u nog wat u moet geloven?