Terwijl de voorbereidingen gewoon doorgaan kan ik alvast wat vertellen over wat ik nu precies ga doen. In Juli start de lammerperiode in New Zealand. Samen met nieuwe collega Aniek gaan we voor de witte (en soms ook gekleurde) dames zorgen. In deze blog geef ik meer duidelijkheid over mijn werk in New Zealand en wat de plannen in dit land zijn..

Jaargetijden in New Zealand.

Ik krijg vaak de opmerking ”Maar in Juli is het daar toch winter?” Dat klopt! De lammetjes worden in de winter geboren. De periode is van Juli t/m September ongeveer en dan is het in New Zealand winter. Het klimaat is echter net wat anders en er zit ook verschil tussen Noorder (iets warmer) en Zuider eiland. Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat.

Ik werk in Karamu (Naast Hamilton, net onder Auckland op het Noorder eiland) Working Holiday New Zealand

Meer weten over New Zealand algemeen? Klik HIER!

Het bedrijf in New Zealand.

Willem Jan is een contract melker, hij runt een bedrijf van een New Zealand geitenhouder op basis van een kwart van het melkgeld. Omdat de New Zealand coöperatie geen fabrieksquotum uit geeft aan starters is het nu onmogelijk om zelfstandig te beginnen. (het benodigde vermogen nog buiten beschouwing gelaten) De Geitenhouderij is erg luxe in New Zealand zo mesten ze daar maar 1 keer per jaar uit (in Nederland 2 tot 4 keer per jaar) en hebben de geiten meer ruimte.  De melkprijs is er hoog (misschien wel de hoogste van de wereld). Met een basisprijs van ongeveer omgerekend 85 eurocent per liter, veel hoger dan de Nederlandse prijs en ongeveer 4x de koemelkprijs van New Zealand. De coöperatie hanteert een fabrieksquotum, heeft een sterk merk en sterke afzetmarkt in voornamelijk Zuid-Oost Azië met haar babyvoeding.

In New Zealand is alles anders, de geiten worden op stal gras/klaver gevoerd en krijgen een beetje bierborstel en een kilo graan/soja meel. De geiten lammeren elk jaar af, worden niet geregistreerd en hebben zelfs geen oornummers. De gehaltes bij Willem Jan zijn onbekend. Hij krijgt een melkprijs per kilo droge stof.

In Juli lammeren er 500 van de 600 geiten af. Hiervan houd Willem Jan er 300. Mijn taak is om dit traject goed te begeleiden. Vanuit mijn ZZP onderneming (oorspronkelijk Verrassend Veehouderij bedrijfsverzorging) heb ik op meerdere bedrijven de lammerperiode begeleid. Het traject zal niet volledig nieuw zijn, de regels/registratie en omstandigheden wel.

Ik werk in New Zealand onder een Working Holiday Visum.

Meer over de coöperatie? Klik HIER!

Na de lammerperiode: De Rondreis.

De lammerperiode is van Juli t/m September. In oktober start de rondreis, we starten in Auckland en zakken dan af naar het zuiden. Het zal dan net lente worden in New Zealand. 28 oktober om 07:50 (nz tijd) vertrekken we van Christchurch naar Brisbane en van Brisbane naar Cairns waar we om 16:00u (aus tijd) aankomen. Hoogstwaarschijnlijk pakken we de Stray bus door New Zealand, op de website van Stray staan wat hoogtepunten. (o.a. Rotorua, Waitomo, Tongariro, Abel tasman, Kaikoura, Franz Josef Glacier, Mt Cook, Wanaka  enz.)

Tot de volgende update!