Duurzame Biest. Hoezo duurzaam? en wat is biest eigenlijk?
In dit artikel leg ik uit wat biest is, hoe je het kan managen en wat je er nog meer mee kan. Biest is eigenlijk onmisbaar voor dier én mens. Want wist je dat er ontzettend veel mensen baat hebben bij de (overtollige) biest? En dat boeren zo nóg een steentje bij kunnen dragen aan de gezondheid van de samenleving?

Wat is biest?

Biest ofwel Colostrum is de eerste melk nadat een (zoog)dier bevallen is. Het bevat veel afweerstoffen om het jong te voeden. Vaak is het te onderscheiden aan de wat gelere kleur, het is wat dikker en het is plakkeriger dan gewone melk. Een pas geboren zoogdier heeft niet genoeg afweer dus is het heel belangrijk dat het biest drinkt.

Wat is de samenstelling van biest?

Biest kan erg variëren in kwaliteit. Om de kwaliteit vast te stellen kan deze gemeten worden op immunoglobuline G (IgG). 75 % bestaat uit albumine en IgG. Omdat alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren de darmwand open staat voor afweerstoffen uit de biest is het belangrijk om het pasgeboren dier binnen 6 uur na de geboorte de biest te laten drinken.

Duurzame biest & management

In de droogstand van de koe begint de biestmanagement al. Het rantsoen is hierin een belangrijke factor. Een kalfje heeft bij de geboorte nauwelijks vitamines en neemt deze op via de biest. De vitamines moeten daarmee wel beschikbaar zijn in het rantsoen van het moederdier. De veehouder kan ervoor kiezen de eerste biest met een sonde te verstrekken. Dit omdat de eerste biest zo belangrijk is dat het niet opweegt tegen mogelijke stress van de ingreep. Meestal betreft dit 3 tot 4 liter. Het is aan te raden om de biest te meten en hier een lijstje van te maken met daarop het moederdier, verloop van afkalven, dier nummer, geslacht kalf en de gemeten kwaliteit van de biest.

Overtollige biest duurzaam inzetten:

In verband met de andere samenstelling mag deze duurzame biest de eerste dagen niet in de melktank. Na een aantal melkingen is het geen biest meer. De overtollige biest word vaak weggegooid. Echter kun je deze ook duurzaam inzetten. Vitomega is een bedrijf die deze overtollige duurzame biest omzet in een duurzaam product. De overtollige biest word gevriesdroogd tot poeder en ingezet voor de Food en Feed industrie. Zo word het onder andere in supplementen gebruikt om mensen te helpen met gezondheidsklachten. De boer krijgt een nieuw verdienmodel en de mensen zijn er mee geholpen! Vitomega stelt ook een refractometer beschikbaar voor alle leveranciers.

Wil je ook graag je overtollige biest duurzaam vermarkten of heb je vragen? Stuur even een mail naar info@vitomega.nl of kijk op www.vitomega.nl

Vitomega Duurzame Biest