Paddock Paradise? Klinkt goed.. maaree wat is er dan zo ”Paradise” aan? en wat is het?
Paddock Paradise is een manier van paarden houden. Beetje geïnspireerd door het Natural Horsemanship. Mensen die een Paddock Paradise hebben proberen hun paarden zo ”natuurlijk ” mogelijk te houden/ huisvesten.

Behoefte van het paard

In het wild legt een paard zon 30 km per dag af terwijl het graast. Ze bewegen dus veel, eten verschillende grassen en kruiden en leven veelal in een kudde met een duidelijke hiërarchie. Dit zijn eigenlijk de basis principe die in het concept zo goed mogelijk worden nagebootst. Veelal word er een wei aangelegd met daaromheen een track, dit is een breed pad waar ze altijd kunnen lopen. De weides kunnen naar behoefte gesloten en geopend worden en op de track zijn een aantal water en voer punten. Zo word het paard gedwongen om van plek naar plek te gaan en te bewegen. Een ander pluspunt is dat het paard onderaan de hiërarchie ook genoeg plek en tijd heeft om ruwvoer op te nemen.

Traditionele huisvesting vs Paddock Paradise

Traditioneel gezien worden de paarden geïsoleerd op stal gezet. Vaak  krijgen ze weinig of geen bewegingsruimte.. Ook zijn er veelal vaste voertijden. In het concept van Paddock Paradise zijn deze belangrijke pijlers net wat anders. Zeker jonge paarden zijn gebaat bij deze huisvesting. De ”leiders” van de kudde voeden ook de jonge dieren mee op. Vaak zijn deze paarden heel ontspannen en minder schrikachtig omdat ze leren voor zichzelf te zorgen. Anderzijds is het arbeidstechnisch makkelijker om traditionele huisvesting te hebben, kun je beter individueel krachtvoer verstekken in traditionele setting en kun je meer paarden houden op minder grond.

Hoe verwezenlijk je dit bij jezelf thuis?

Niet iedereen bezit 10 ha aan vrij aan te leggen grond met de perfecte afwatering en stallen. Het concept hoeft ook niet perfect te zijn, je ziet vanzelf hoe jouw paard of kudde op je aangelegde track reageert. Er zijn echter wel een paar dingen die van essentieel belang zijn:

1 De track moet breed genoeg zijn om elkaar zonder problemen te passeren.
Dit is niet alleen voor de veiligheid van de paarden maar ook voor je eigen plezier. Niets is zo frustrerend als elke week je omheining te moeten repareren.

2. Genoeg eet en drinkplaatsen.
Omdat de paarden heel de dag kunnen bewegen moeten ze ook genoeg eten binnen kunnen krijgen. Vergeet ook niet dat de ”leiders” van je kudde zorgen dat ze als eerste eten en de gene onderaan de hiërarchie vaker weggejaagd worden.

Tips:

-Doe ideeën op via pinterest.com
-Ga bij mensen kijken
-Observeer je paard
-Maak een berekening van de kosten
-Weet dat het onderhoud van een Paddock Paradise behoorlijk wat tijd kost.
-Stel je kudde met zorg samen.

Mijn persoonlijke Paddock Paradise setting.

Ik heb gekozen voor paden van 4 tot 6 meter. Dit omdat ik een groep jonge dieren heb en ik op de track ook nog grote halve IBC vaten heb als hooibak. Daarnaast zijn er waterpunten in de vorm van speciekuipen en er komt binnenkort een oude badkuip die gelijk 2 waterpunten bekleed, de wei en de track. Wat je misschien opvalt is dat ik zowel een inloopstal als afsluitbare stallen heb. Dit komt omdat ik een diverse groep heb waarbij ik bijvoorbeeld Sallie mijn jonge Andalusier wat extra moet bijvoeren in de winterperiode. Daarnaast vind ik het fijn om een mogelijkheid te hebben tot separatie voor als er iets is. (veearts, blessure, bijvoeren enz.) Ik verander zelf regelmatig van setting omdat ik gaandeweg mijn stuk grond heb leren kennen. Ik weet nu waar de knelpunten zitten en wat het beste werkt voor mijn kleine kudde.

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder of op Facebook!