Boeren staan er bekend om dat ze soms erg goed kunnen klagen. Maar wist je ook dat boeren over het algemeen heel gelukkig zijn? En dat dit zelfs een beetje genetisch is aangelegd? Wat?! Jazeker! Er zijn een aantal punten die geluk kunnen beïnvloeden en ik denk dat boeren daar erg hoog op scoren! Herken jij dit Boeren geluk?

Boeren geluk genetisch bepaald!

Volgens Positieve psychologen bestaat geluk uit 50% genetische aanleg, 10% door omstandigheden en 40% uit gewoontes. Dit zijn niet echt fysieke gewoontes maar vooral gewoontes die zich afspelen tussen je oren! Qua genetica spelen de aanmaak van neurotransmitters, dopamine, serotonine en noradrenaline een rol. Dit is bij elk persoon anders. Hieronder ga ik even in op het technische deel van de ”geluksstofjes” en daarna zal ik de link uitleggen van geluksgewoontes en de link naar boeren!

Wat zijn Neurotransmitters?

Om een heel technisch verhaal kort te maken: Neurotransmitters zijn hoofdzakelijk signaalstoffen die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen) en het zenuwstelsel. Er zijn neurotransmitters die de activiteit van de zenuwcel die zij bereiken stimuleren en er zijn andere die de activiteit van het bereikte neuron kunnen remmen. Stoffen die de werking van een neurotransmitter (of hormoon) stimuleren, heten Agonisten. Stoffen die de werking remmen heten Antagonisten. Veel neurotransmitters worden door biosynthese bereid uit aminozuren. De stoffen die aangemaakt worden in het lichaam en een grote rol spelen in geluk zijn: Dopamine, Noradrenaline en Serotonine.

Interessant? Wil meer van de technische kant weten klik HIER!

# Feel good stof Dopamine:

Speelt een rol bij ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Goed voor een gelukkig leven!

# Feel good stof Noradrenaline:

Een te kort aan Noradrenaline kan mogelijk een depressie veroorzaken. Een teveel aan deze stof kan gevoelens als euforie, spanning, angst of opwinding veroorzaken. Dit is afhankelijk van de stemming en andere neurotransmitters als Serotonine.

# Feel good Stof Serotonine:

Speelt een rol bij verwerking van pijnprikkels en heeft mogelijk invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Boeren geluk gewoontes:

Geen fysieke maar die tussen je oren! Hoe komt het dat boeren zo goed scoren op geluk terwijl soms de melkprijs of veeprijzen ver onder de maat zijn? Boeren kampen soms met grote tegenslagen en moeten soms alle eindjes aan elkaar knopen.. Maar toch beseffen ze zich dat zij het allermooiste beroep mogen uitoefenen! En wat maakt een mens nu gelukkiger dan iets doen wat je leuk vind!

#1 Optimisme voor een gelukkig leven!

Boeren zijn ras optimisten! De melkprijs is nu rot… maar er komen ook weer goede jaren aan! Wanneer? Dat weten we niet maar het is al generaties zo dat na een paar slechte jaren ook weer goede komen en andersom! Als een boer niet optimistisch ingesteld was, dan had hij al geen boer meer geweest. Omgerekend verdient een boer per uur maar een paar centen. Zij tellen hun uren niet meer en focussen op hun bedrijf en hun bedrijfsresultaat. Geeft dat nu boerengeluk? Nee, waarschijnlijk niet.. MAAR… dan lopen zij de stal in… Daar staan ze dan.. die blije koppies aan het voerhek, een glanzende koe onder de veeborstel, een tevreden herkauwende koe in een schone ligbox of misschien wel een ”dansende” koe in de wei! De dames zijn blij en de boer ook! Hij draait om en loopt door het zonnetje met alle heerlijke kwetterende vogeltjes naar huis toe waar zijn geliefde gezin wacht om gezellig samen te gaan eten. Simpelweg gelukkig zijn!

#2 Dankbaarheid

Een boer is dankbaar. Dankbaar dat hij zijn bedrijf boven water kan houden, dat zijn omgeving hem steunt. De meeste boeren zijn trots op hun familie bedrijf en dankbaar dat zij deze hebben kunnen overnemen. Dankbaarheid verhoogt de kans op boeren geluk.

#3 Doelen en afvinken.

Het is bewezen dan mensen die (realistische) doelen stellen, en deze ook kunnen realiseren, gelukkiger zijn. Niets is zo lekker om te kunnen evalueren over geslaagde plannen! Het geeft je een positieve energie en dus ook meer geluk!

#4 Talent herkennen en benutten.

In het agrarische leven kun je snel je talenten ontdekken. Hoe dat zo? Nou dieren zijn een mooie spiegel! In de agrarische sector zijn heel veel meetpunten en controles. Vrijwel alles kun je in resultaten op papier krijgen. Scoor je bijvoorbeeld laag op klauwgezondheid, dan is dat kennelijk niet jouw beste punt. Waarschijnlijk is het dan (ook financieel) aantrekkelijker om een specialist in te schakelen.

Gefeliciteerd!

Je hebt gezien dat het niet je talent of sterke punt is. Je hebt het uitbesteed aan iemand die dat talent wel bezit en je zult snel resultaat zien! Het werkplezier gaat groeien als de problemen afnemen en alle dieren weer netjes, recht en pijnloos kunnen bewegen! Scoor je heel goed op uiergezondheid? Dan heb jij echt een talent voor hygiëne! Door dingen uit te besteden en je eigen talent te benutten, groeit je bedrijfsresultaat, je werkplezier en dus ook je algemene geluk!

Heb je soms toch sombere gevoelens? Bekijk dit artikel nog eens en bedenk eens hoe je meer boeren geluk in kan bouwen in je dagelijkse leven.

Of bekijk onze tips en instagram voor nog meer boerengeluk!

Veel geluk!