Ezel’s en paarden.. daar begon het ooit mee. Al op jonge leeftijd werd ik verliefd op de ezel op de kinderboerderij. Zo werd dit super slimme langorige beestje als snel mijn lievelingsdier. Nu zo’n 28 jaar later heb ik mijn eigen ezel aangeschaft! Billy is alles wat ik hoopte te vinden in een ezel. Als 6 maanden oud veulentje ben ik hem gaan halen. Overigens ben ik niet de enige die onwijs gek op hem is. Familie, stalgenoten en vrienden sloten hem ook al snel in hun hart en in rap tempo werd hij de mascotte bij ons. Niet zo gek als je bedenkt dat ezels super gevoelig én slim zijn en daarnaast ook nog een enorme dosis humor bevatten! Maar… kunnen deze leuke ezels met paarden samen? Dat is iets wat ik op internet zocht voor aanschaf en waar ik nu, uit ervaring, over kan vertellen.

Ezel’s en paarden: De Ezel

De ezel is een sober dier dat vergeleken tot een paard niet veel ”uitdrukking” heeft. Ze zijn vrij dapper en laten niet snel zien als ze ergens van onder de indruk zijn. Ook zijn ze, zoals zeer bekend, ontzettend eigenwijs! Dit betekend niet dat je ze niets kunt leren of dat je ze niet kunt ”trainen”. Het viel me op dat ezels snel vriendschappen sluiten. Zo werd Billy al snel vriendjes met een geit, de honden, de katten en onze paarden. De eerste kennismaking was hilarisch. Billy begon voor het eerst te balken en de paarden stonden van schrik gelijk aan de andere kant van de wei. Even voor je beeldvorming: Billy was nog geen 90 cm hoog en mijn (stoere) Andalusier is ruim 1.70. We kunnen concluderen dat de hoogte niets over dapperheid zegt 😉

Wat is belangrijk voor een ezel?

1 van de belangrijkste verschillen met een paard vind ik persoonlijk hun vachtstructuur. De vacht van een paard laat regen minder goed door, de ezel word echt nat tot op het huidje. Als je ezels wil gaan houden zul je dus moeten zorgen dat ze  24/7 beschikking hebben tot een goede, schone en droge schuilmogelijkheid.

Ik heb dit zelf opgelost door naast onze paarden schuilstallen, 1 stal af te sluiten met een touwtje waar de ezels onderdoor kunnen en de paarden niet. Deze stal is voorzien van een dik strobed en 2 flinke hooinetten. Hier kunnen ze schuilen tegen zon, regen, wind en de drukte. Ze maken er ook dankbaar gebruik van.

Zelf las ik regelmatig verschillende adviezen over voeding. Ezels zijn snel overvoerd, je hoeft ze dus niet te verwennen met kilo’s krachtvoer máár ze zijn er wel ongelooflijk dol op! Zet het voer dus achter slot en grendel en houd goed in de gaten dat ze zeer goed zijn in het open maken van deuren! (ja.. dit is goede raad uit ervaring)

Wil je speciaal Ezelvoer? Garvo Ezelmuesli is dan een optie.

Kunnen paarden en ezel’s samen?!

Ja dit kan! Er zijn wel wat punten om rekening mee te houden.

  1. De longworm huishouding verschilt. Je zult dus regelmatig mestonderzoek moeten laten doen en heel specifiek moeten vermelden dat de ezel’s en paarden bij elkaar lopen.
  2. Ezel’s en paarden kunnen wél voortplanten onderling. (denk aan muildier en muilezel)
  3. De voer en huisvestingsbehoefte is net iets verschillend.
  4. Ezel hengsten kunnen vrij dominant reageren als er een ezelmerrie bij komt. Ook in hun manier van spelen zijn ze wat ruiger als je misschien gewend bent als paardenhouder.

Ezel’s vinden het fijn om met soortgenoten te staan. Ze bloeien er echt van op. Ze kunnen ook samen met andere diersoorten.

Ezel’s matchen

Ezel’s kun je matchen met meerdere diersoorten. Let bij het matchen van een ezelhengst wel goed op dat deze van spelen houd en dit wat ruiger is. Wil je een ezel matchen met een andere ezel dan kun je kiezen om er 1 bij aan te schaffen of 1 uit de ezelopvang te kiezen. Ik koos ervoor om een merrie bij mijn hengst te zetten, zo kwam onze bonte Fleur in beeld. Voorheen fokte ik (geprimeerde) shetlanders en nu wil ik graag een plezier lijntje ezel’s fokken. Eigenlijk kwam dit voort uit mijn besef dat Billy en Fleur allebei de juiste karakter eigenschappen bezitten. Zo worden ze ook beide ingezet voor ”zorg werk”. Dit betekent dat ze ingezet worden voor kinderen met een verhaaltje.

Over het algemeen word geadviseerd om meer dan 1 merrie met een hengst te matchen. Dit zou meer rust geven aan de hengst. Misschien kom het door onze combinatie met de paardenkudde maar ik ben zeer tevreden over mijn kleine ezel duo.

Wil je meer weten over onze ezel’s? Laat gerust een berichtje achter of stuur een berichtje via de contact pagina!

De 6 leukste boerderij hondenVerrassend Veehouderij
Persoonlijk lifestyle plan
Ezels en paarden samenVerrassend Veehouderij
Boeren cadeautipsVerrassend Veehouderij
Boerin met migraineVerrassend Veehouderij

Boerin en Migraine

Boeren gelukVerrassend Veehouderij
endometritisVerrassend Veehouderij